Doel & Themas
Cultuur van Brabanders in Nederland en Belgie onderzoeken en uitdragen.
Wat worden de grenzen van Groot-Brabant na de eenwording!? Kent de Brabander wel grenzen? Hoofdstad? President of Koning? Euro handhaven? Volkslied!? Voor komische noten en andere ongein is natuurlijk geen plaats. Zie
Brabant Blog Boek Bundeling voor meer details (m.n. de
Uitgebreide Introductie en
Inhoud ).
Ik vond zojuist de zuster-site 'Partij Groot Brabant'. Ook hier moet nog het nodige worden ingevuld, maar de kaart onder 'Nieuw' geeft goed aan waar het allemaal om gaat. Bij zo'n geografische kaart rijst bij mij meteen de vraag wat is de hoofdstad?
Hoewel Brussel wel de nodige allure heeft, is het vanwege de ligging en het Frans geen voor-de-hand-liggende keuze. Den Bosch is wel aardig, maar te Hollands. Ik zie 3 opties:
1. Antwerpen
2. Eindhoven
3. Westmalle
Antwerpen is een prachtige stad met veel historie en een interessante mix van 'goed' en 'fout'. Een logische keuze: te logisch.
Eindhoven is een samenraapsel van wat dorpjes dat aan het uitgroeien is tot een echte stad en bovendien een echte voetbalclub heeft. Is ondanks de 'Design Academy' toch nog erg technisch (Technische Universiteit en Philips).
Malle is de samenvoeging van Westmalle en Oostmalle. Het ligt zeer centraal en is toch slecht bereikbaar, de naam is nauwlijks serieus te nemen en het inwoner aantal stelt niks voor. Ze hebben er wel lekkere biertjes, maar verder is er weing over te zeggen...
Het is ook nog mogelijk om de samenvoeging van Oost- en Westmalle ongedaan te maken en bijvoorbeeld alleen Oostmalle tot hoofdstad uit te roepen. Of misschien toch Westmalle afsplitsen, samenvoegen met Zoersel, en onder die naam verder gaan!
Bij nader inzien is het dus wel duidelijk dat dit leidt tot de volgende 'short-list' (in volgorde van voorlopige voorkeur):
- Westmalle
- Groot-Zoersel (inclusief Westmalle)
- Oostmalle
- Malle
Het Brabant Blog Boek Bundeling (BB-BB) deel poogt de belangrijkste informatie uit de dagelijkse / wekelijkse Groot-Brabant blog bijdragen op een overzichtelijke manier samen te vatten en te bundelen. Daarnaast wordt hier extra achtergrond informatie toegevoegd die niet past in het vluchtige karakter van een blog.
Het Groot-Brabant blog is een experiment om de Brabantse zelf-bewustwording te stimuleren. Hoewel dit blog wordt geschreven vanuit het Noord-Brabantse perspectief, is het zeer wenselijk dat ook de rest van Brabant bij de Groot-Brabantse gedachte en dit weblog betrokken wordt en blijft. In dit blog komen (tenminste) de volgende vragen aan bod komen:
- Wat is Groot-Brabant?
- Wat zijn de grenzen?
- Zijn die grenzen goed genoeg?
- Zijn er eigenlijk wel grenzen?
- Wat zijn de Brabantse kern-waarden?
- Wat wordt de hoofdstad?
- Krijgt Groot-Brabant een President of Koning?
- Moet Brabant de Euro handhaven?
- Hoe gemoedelijk is Brabant?
- Wie heeft het Brabantse worstebroodje uitgevonden?
- Volkslied!?
- Waarom wist ik als Brabander pas eind 2006 dat Brabant 900 jaar bestond en dat dit groots gevierd zou worden?
- Hoeveel biersoorten heeft Brabant?
- Waarom komen er zoveel goede sporters, kunstenaars, en muzikanten uit Brabant?
- Is Europa doordrongen van het belang van een Groot-Brabant?
- Hoe lang blijft dit blog nodig en hoe lang blijft het bestaan???
Dit is natuurlijk pas het begin. Deze vragen zullen beantwoord moeten worden en minstens zo belangrijk:er zullen nog heel veel meer vragen gesteld moeten worden. Hierbij heet ik iedereen, inclusief de 'wanna-be' Brabander, welkom om die vragen te stellen en mee te zoeken naar de antwoorden.
Terug naar
BB-BB inhoud|
blog (begin)
Grenzen Brabant
Grofweg bestaat Brabant van noord naar zuid uit de volgende provincies (*):
- Noord-Brabant (NL)
- Antwerpen (B)
- Vlaams-Brabant (B)
- Hoofdstedelijk gewest Brussel (*)
- Waals-Brabant (B)
(*) = Hoofdstedelijk gewest Brussel is strikt genomen geen provincie. Bovendien wordt het Brusselse gewest geheel omsloten door Vlaams-Brabant.
Terug naar
BB-BB inhoud |
begin (blog)
3 opmerkingen:
Als Noord-Brabander vind ik dat Antwerpen de hoofdstad van Hertogdom Groot-Brabant zou moeten zijn.
Antwerpen heeft gewoon nog steeds de uitstraling van een hoofdstad net zoals ten tijde van Rubens.
's-Hertogenbosch !
De woonkern Sint-Antonius van Zoersel afsplitsen en bij Westmalle voegen, waar het reeds sterk mee vergroeid is. Verder Oostmalle nog afsplitsen van Westmalle en bij Rijkevorsel voegen. Oostmalle stelt als dorp echt niks voor en is veel te dun bebouwd.. Met Westmalle heb je dan toch al een stadje van een dikke 20000 inwoners met een mooie stadskern en verscheidene groene promenades.
Een reactie posten